Kuvausvinkkejä

Tutustu tuomareiden kuvausvinkkeihin

Mojo Erämetsä

Kun lähdet suunnittelemaan kuvausta, niin mieti millainen sää ja vuorokauden aika kyseiseen kuvaan parhaiten sopisi ja yritä päästä kuvaamaan sellaisella hetkellä. Esimerkiksi suora auringonpaiste pilvettömältä taivaalta ei ole kuvauksen kannalta kovin ihanteellinen tilanne. Vielä tarkempaa suunnittelua varten kannattaa ladata puhelimeen sovellus, jolla voit helposti tarkistaa mistä suunnasta ja miltä korkeudelta aurinko paistaa mihinkin aikaan.

Tommi Kovala

Sinulla on tehtävä: kerro kuvan keinoin tärkein asia kohteesta. Teoksesi on sekä dokumentaarisesti että taiteellisesti vahva. Kun saavut paikalle, saat monia ideoita. Älä toteuta niistä ensimmäistä heti, vaan valitse saamistasi oivalluksista paras.

Elina Paasonen

Kuvaaminen edellyttää aina valintoja. Mieti ensin, mitä haluat kuvallasi kertoa ja dokumentoida, vasta sitten, miten aiot sen tehdä.

Tutustu kohteeseesi rauhassa. Yksityiskohdat voivat paljastaa yllättäviäkin asioita kuvattavasta kohteesta.

Konteksti vaikuttaa paljon siihen, miten tulkitsemme kuvaa. Emme aina pysty itse vaikuttamaan, missä yhteydessä kuva on esillä.

Keskustele muiden kanssa kuvista ja näytä töitäsi. Saat arvokasta palautetta ja uusia ideoita.

Jussi Tiainen

Käytä jalustaa. Sommittele huolellisesti. Seuraa auringon liikkeitä. Tarkkaile kuvattavaa kohdetta eri vuorokauden aikoina ja erilaisissa valoissa. Muista, että valokuva on kaksiulotteista taidetta ja arkkitehtuuri kolmiulotteista. Sinulla on valta valita se yksi piste, josta kohteesi on parhaimmillaan. Lopuksi: pystyt linjat ovat pystyjä myös kuvissa!

Soile Tirilä

Kuvasitpa kännykällä, tabletilla, kompaktikameralla tai järjestelmällä tutustu käytössäsi olevan laitteen tekniikkaan. Puhelimestasikin löytyy muita kuin automaattiasetuksia ja kompaktikameroilla pääsee jo puoliautomatiikan ja manuaalisäätöjen maailmaan.

Kuvatessasi rakennuksia kiinnitä huomiota pysty- ja vaakalinjoihin. Jos joudut tilttaamaan eli kallistamaan kameraa ylöspäin pystylinjat kapenevat kuvassa ylöspäin. Helpottaa, jos hakeudut kuvatessa ylemmäs suhteessa kohteeseen. Mikäli mahdollista, käytä jalustaa. Linjoja voi korjata myös kuvankäsittelyohjelmalla, mutta maltillisesti niin, etteivät mittasuhteet vääristy.

 

Hyödynnä rekisteriaineistoja monipuolisesti: Museoviraston www.rky.fi ja www.kyppi.fi palveluista löytyy valokuvien lisäksi myös kartta-aineistoa ja lyhyet kuvaukset kohteiden historiasta. Tutustu kohteesi historiaan, siten voit saada uusia kuvausideoita.

Kirkas auringonpaiste ei useinkaan ole paras kuvaussää. Tarkkaile ja kuvaa kohdettasi eri vuorokaudenaikoina ja erilaisissa valaistus- ja sääolosuhteissa.

Linna, rautatieasema, kirkko, kauppakeskus, kerrostalo, tori, hautaröykkiö, rantatie, katunäkymä…. Mieti miten kuvauskohdettasi käytetään, miten ihmiset ja heidän toimintansa voisi kuvissa näkyä.

Voit kertoa oman vinkkisi kommenteissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *